Printer Friendly Version ИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ (ажурирано 7. маја 2021. године) @ 7 May 2021 04:42 PM

ИНФОРМАЦИЈА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ
(ажурирано 7. маја 2021. године)


Вакцинација (имунизација) у Србији почела 24. децембра (пре него у већини европских земаља). Прву вакцину примила је председница Владе Ана Брнабић. Она је и први премијер у Европи која је примила вакцину.

Србија је трећа држава у Европи, после Британије и Швајцарске која је почела вакцинацију. Масовна вакцинација становништва у борби против Ковида-19 у Србији почела је 19. јануара.

Најпре је вакцину примило медицинско особље, потом је почела имунизација корисника геронтолошких центара, потом су вакцину примили припадници МУП-а, Војске Србије и осталих безбедносних служби, представници медија….

У Србији грађани исказују интересовање за вакцинисање против Ковида-19 путем еУправе или телефонски – путем контакт центра, након чега добијају поруку о термину вакцинације.
Влада Србије саопштила је да је од 6. априла могућа пријава за вакцинацију против корона вируса и преко Вибера, и то је могуће преко званичног инфо сервиса Владе Србије на Виберу који је покренут.
Од 9. априла, све локалне самоуправе почињу да организују слободне пунктове где грађани могу да се вакцинишу без претходне пријављиве, а упоредо ће се спроводити и имунизација грађана који се пријаве преко портала еУправe или апликације на Виберу.
Дневно се преко портала еУправе пријави између 10.000 и 15.000 грађана за вакцинацију.
Грађани могу да изаберу вакцину коју желе да приме, а доступне су: „Фајзер-Бионтек“, кинеска „Синофарм“, руска „Спутњик Ве“ и „АстраЗенека“.

Србија је једна од ретких земља која на располагању има четири вакцине.