Printer Friendly Version Интензивирати политички дијалог и економску сарадњу са Нигеријом @ 16 March 2021 02:55 PM

Интензивирати политички дијалог и економску сарадњу са Нигеријом


Министар спољних послова Републике Србије примио је данас у опроштајну посету нерезиденцијалну амбасадорку Савезне Републике Нигерије Ениолу Олаитан Аџаји.

Министар Селаковић констатовао је да су билатерални односи добри и изразио спремност за њихово јачање у бројним областима. Шеф српске дипломатије поручио је да је потребно интензивирати међусобни политички дијалог и, у том светлу, упутио је позив министру иностраних послова Нигерије да посети Србију.

Такође, министар Селаковић је изразио очекивање да ће Нигерија поново бити дипломатски присутна у Србији и, у циљу јачања билатералних односа, поново отворити амбасаду у нашој земљи.

Селаковић је захвалио Нигерији на принципијелном ставу у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности тзв. Косова и поручио да је наша земља опредељена и за даљи развој мултилатералне сарадње кроз ближу координацију, размену информација и размену подршке у међународним организацијама.

Говорећи о економској сарадњи, Селаковић је указао да постоји значајан потенцијал за њено унапређење, као и да Србија жели да чује конкретне потребе и приоритете Нигерије, како би се сарадња унапредила у интересу обе земље. Области које су издвојене су ИТ, прехрамбена индустрија, грађевинарство, машинска индустрија…

Министар Селаковић је исказао интересовање за развој контаката у области културе, образовања и спорта.

Овом приликом, Селаковић је упутио честитке на избору представнице Нигерије Нгози Оконџо-Ивеале за седму генералну директорку Светске трговинске организације.


Београд,
15. март 2021. године