| |     ћирилица | english  
Naslovna
Obavestenje za upis u biracki spisak podatka o tome da ce birac glasati u inostranstvu

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.


Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.


Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.


По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.


Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.


Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 

 

Zahtev za upis u jedinstveni biracki spisak u Republici Srbiji preuzmite ovde.

Zahtev za upis u biracki spisak podatka da ce birac glasati u inostranstvu preuzmite ovde.

 


Verzija za štampu
Vesti
Obustava prijema zahteva za vize
Sastanak sa ministrom odbrane Savezne Republike Nigerije
Potpisivanje ugovora sa Nigerijskom transmisionom kompanijom
Predaja akreditiva
Poseta specijalnog izaslanika precednika Srbije ambasadora Zorana Vujića Saveznoj Republici Nigeriji
Prijava potrazivanja stare devizne stednje
Obavestenje za upis u biracki spisak podatka o tome da ce birac glasati u inostranstvu
Novi Zakon o opštem upravnom postupku
SASTANAK MINISTRA DACICA SA DELEGACIJOM NIGERIJE
PRIJAVA ZA IZBORE
Izbori za narodne poslanike R. Srbije, glasanje u inostranstvu
KATASTROFALNE POPLAVE U SRBIJI
Arhiva vesti